ניהול רכוש והון משפחתי - העברה בין דורית
פתרונות מעשיים ויצירתיים לניהול רכוש והון משפחתי
ככל שההון המשפחתי גדול יותר, כך ההיבטים המשפטיים בניהולו מורכבים יותר. ברמן ושות' עורכי דין מציעים פתרונות יצירתיים במגוון סוגיות משפטיות רלוונטיות לבעלי רכוש ולעולם העסקי.
ניהול מוצלח ונבון של ההון המשפחתי מתחיל כבר משלב החיבור בין בני הזוג וזאת באמצעות עריכת הסכם ממון נכון. הליווי המשפטי המקצועי נמשך כשהמשפחה מתרחבת, ההון והרכוש הנצברים גדלים, ואז עולה הצורך להבין איך מעבירים את הרכוש, ההון והשליטה לדור הבא בצורה אופטימלית.
משרד עוה"ד ברמן ושות' הוא משרד בוטיק משפחתי, המדורג בדירוג דן אנד ברדסטריט כמוביל בתחומו, שנוסד על ידי עו"ד דן ברמן, שמנהל אותו כיום עם בנו, עו"ד אדם ברמן, ומתמחה בנושאים מורכבים של ניהול הון משפחתי. המשרד מעניק פתרונות מקצועיים ויצירתיים במגוון סוגיות משפטיות, לרבות בתחום הנדל"ן, ביטוח ונזיקין, זכויות הגיל השלישי, דיני ירושה, צוואות ועזבונות, המשפט האזרחי ומסחרי, ניהול הון משפחתי והעברה בין–דורית. השירות המשפטי מתבצע על ידי עורכי הדין עצמם, תוך מתן דגש ליחס אישי, מקצועי וזמינות מרבית.
מרבית המשפחות בעלות ההון באות מהעולם העסקי, לכן חשובה גם היכרות עמוקה של הליווי המשפטי עם עולם העסקים - יתרון מובהק למשרד ברמן ושות': "היכרותינו העמוקה עם עולם משקי הבית כמו גם עולם העסקים, וכן הבנה מקיפה של המטרות העסקיות של לקוחותינו, מעניקות לנו את היכולת להציג בפניהם פתרונות מעשיים ואפקטיביים, בין השאר בליווי עסקאות בתחום הנדל"ן, ניהול נכסי נדל"ן ועוד", מפרט עו"ד דן ברמן.
מה החשיבות בעריכת הסכם ממון?
עו"ד דן ברמן: "חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי בעת פטירה או גירושין של אחד מבני הזוג זכאי כל אחד מבני הזוג שנותר בחיים למחצית הרכוש והממון המשותף שצברו במהלך הנישואים. המטרה בהסכם הממון היא לקבוע כיצד יחולקו הנכסים והממון".
את ההסכם יש לאשר בבית המשפט לענייני משפחה, ואם ההסכם נערך טרם הנישואין ניתן לאשרו גם אצל נוטריון וזאת על מנת לוודא שהצדדים אכן הבינו את תוכנו של ההסכם וערכו אותו בנפש חפצה. האישור גם מונע עררים בעתיד. ההסכם מעניק לבני הזוג חיים שקטים יותר ללא חששות מאינטרסים כלכליים של מי מבני הזוג ומביא לוודאות משפטית ביום שיחליטו להיפרד.
להסכם יש חשיבות נוספת גם מבחינת תכנון מס. אם בני הזוג יוכיחו כי קיימת הפרדה רכושית ביניהם – הם יהיו זכאים להטבה במס רכישה ובמס שבח במכירת דירת מגורים יחידה, גם כשלאחד מהם ישנה דירה נוספת בבעלותו שנרכשה טרם עריכת ההסכם.
לצורך המחשה: בני זוג, שטרם הנישואין היו לאחד מהם נכסים בבעלותו ולשני לא היו, וככל שלאחר הנישואין הצד שאין בבעלותו נכסים ירכוש נכס חדש יוכל מתוקף ההפרדה הרכושית ליהנות מהטבות המס. בפסק דינו של בית המשפט העליון מיום 20.04.2021 נקבע שכדי שתוכח ההפרדה הרכושית על בני הזוג לעמוד במספר קריטריונים במהלך חייהם המשותפים".
מהו ייפוי כוח מתמשך?
"כל אדם אשר אינו כשיר קוגניטיבית ואינו מסוגל לקבל החלטות באופן עצמאי – 'אינו מבין בדבר' – צריך שימונה לו אפוטרופוס לגוף ולרכוש על פי החוק. מינוי אפוטרופוס יכול להתבצע באמצעות ייפוי כוח מתמשך. אחד הכלים החשובים ביצירת המשכיות לתא המשפחתי ולעסקים המשפחתיים הוא עריכת ייפוי כוח מתמשך. מדובר במסמך משפטי המאפשר לכל אדם בגיר (מעל גיל 18) לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד, כאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו, וזאת על ידי מינוי מיופה כוח או מיופיי כוח שבהם הוא בוטח ועליהם הוא סומך, ומרצונו החופשי. ייפוי כוח מתמשך הוא חלופה להגשת בקשות למינוי אפוטרופוס, ובכך נמנעת טרדה רבה, סכסוכים והוצאות כספיות מיותרות מבני המשפחה.
"בסמיכות למועד כניסתו של ייפוי הכוח המתמשך, בשנת 2018, החל משרדנו להתמחות בעריכתו, לרבות ייפוי כוח מורכב הנותן מענה למשפחות בעלות הון בעולם העסקי. באמצעות ייפוי כוח מתמשך נושאי משרה בכירים בחברה ממנים ממלאי מקום 'ומורישים' את הזכויות שמוקנות להם למיופיי הכוח. זהו כלי משפטי אפקטיבי המעניק את האפשרות להמשך ניהול הסיכונים והניהול העסקי באופן בטוח ובהתאם לרצון הממנה".
האם כדאי להעביר רכוש בעודנו בחיים?
עו"ד אדם ברמן: "עריכת תכנון בחלוקת הרכוש בעודנו בחיים יכולה למנוע סכסוכים עתידיים בין יורשים, ועליה להתייחס גם לנושא של שליטה בעסקים. אדם שמסדיר בעודו בחיים את העתיד העסקי שלו על ידי חלוקת רכוש יוכל למנוע סכסוכים עתידיים, למשל בקשה של אחד מהיורשים לפירוק שיתוף ותביעות משפטיות. מנגד קיים החיסרון שהאדם יכול להתחרט על כך. יש לציין, שגם צוואה היא כלי שבאפשרותו ניתן לתכנן את חלוקת העיזבון ולהקטין את חבות המס של היורשים".
אילו היבטי מיסוי חלים על יורשים?
"לפי סעיף 4 לחוק מיסוי מקרקעין, הורשה אינה אירוע מס. לכן לא חל מס על העברת דירה בדרך של ירושה. סעיף 59ב (5) לחוק קובע את התנאים לקבלת פטור ממס שבח, בעת מכירתה של דירה אשר התקבלה בדרך של ירושה. פטור זה אינו תלוי במספר הדירות שיש ליורש, או למספר הפטורים שניצל בעבר. בעת מכירת דירה שהתקבלה בירושה, יש תנאי הכרחי כי למוריש היתה לפני מועד פטירתו דירת מגורים אחת בלבד.
לכן, במקרה כזה רצוי לעשות תכנון מס שבח עוד בחיינו, לדוגמה: אדם שבבעלותו שתי דירות מגורים, יכול להעביר עוד בחייו במתנה את אחת הדירות לילדיו, כך שבמועד פטירתו העתידי הוא יהיה בעלים של דירת מגורים אחת בלבד שאותה יוריש. וכך, בעת מכירת דירת הירושה על ידי יורשיו הם יקבלו פטור ממס שבח.
בנוסף, היורשים יכולים לבצע שינויים בירושה לאחר מות המוריש באמצעות עריכת הסכם חלוקת עיזבון, באופן שהחלוקה לא תהיה אירוע מס; הדבר יכול להביא לחיסכון משמעותי במס שבח בעת מכירה עתידית על ידי היורשים".
רבים נרתעים מהעיסוק בהסכם ממון בתחילת הזוגיות, או, להבדיל, מכתיבת צוואה. רבים גם לא מודעים להשלכות המשמעותיות של עריכת ייפוי כוח מתמשך, אולם, מציין עו"ד דן ברמן, "ניהול ההון המשפחתי חיוני בנקודות שונות בחיים. הוא מאפשר לבני המשפחה לישון בשקט, בידיעה שאנשי מקצוע דואגים לאספקטים המשפחתיים והכלכליים של החיים המשותפים. נקיטת הפעולות הללו מבעוד מועד עשויה לחסוך עוגמת נפש רבה ואף הוצאות בעתיד".